Nosto osavuosikatsauksesta

Syyskuussa 2023 pidin huolestuneena puheen toisen osavuosikatsauksen yhteydessä opiskeluhuollon psykologipalvelujen saatavuudesta. Tuolloin psykologille oli seurantajaksolla päässyt tarvittaessa seitsemässä päivässä perusopetuksessa vain 65 % tarvitsijoista ja toisella asteella 83%. Nyt luvut näyttävät jo paljon paremmilta. Peruopetuksessa lukema on kohonnut 85 prosenttiin ja toisella asteella 90 prosenttiin. Syksyllä 23 esi- ja perusopetuksen psykologivakansseista oli noin puolet täyttämättä. Nyt täyttöaste on 71%. Nousu on huomattava. Kiitos kaikesta siitä työstä, jota muutoksen eteen on tehty.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta haluan kuitenkin jälleen kerran esittää huoleni siitä, että kaikki tukea tarvitsevat lapset ja nuoret eivät pääse lain määräämässä ajassa palvelun piiriin. Vuoden 2024 ennuste enteilee, että ensimmäisen osavuosikatsauksen luvut pysyvät muuttumattomina emmekä vielä tänä vuonna kykene täyttämään lain velvoitetta.

Olemme juuri edellisessä aluevaltuuston kokouksessa hyväksyneet alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman, jossa on kunnianhimoisia tavoitteita mm.  opiskeluhuoltopalvelujen saatavuudesta, näkyvyydestä ja kouluyhteisön yhteisölliseen työhön panostamisesta. Tämän ennaltaehkäisevän, yhteisöllisen työn onnistumiseksi tarvitsemme puuttuvankin kolmanneksen vakansseista täyteen.

Tämä on toivottavasti itsestään selvää, mutta haluan kuitenkin muistuttaa siitä, miksi opiskeluhuoltopalvelujen saatavuudella on merkitystä ja samalla myös kertoa, miksi jaksan aiheesta kerta toisensa jälkeen puhua.  Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut ovat matalankynnyksen apua lasten ja nuorten arjen ympäristössä. Mitä paremmin vastaamme tuen tarpeeseen opiskeluhuollon avulla, sitä varmemmin estämme lasten ja nuorten tarpeen raskaammille palveluille. Tämä on sekä lasten ja nuorten että hyvinvointialueemme etu.

(Puhe aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024)

Jätä kommentti