Aluevaltuustokauden alun kynnyksellä 

Aluevaltuuston reilu kolmivuotinen kausi alkaa virallisesti parin viikon päästä 1.3.2022. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella aluevaltuutettujen ja varavaltuutettujen perehdyttäminen on kuitenkin käynnistynyt jo täydellä höyryllä. Kuluneella viikolla meille järjestettiin tervetuloseminaari ja hallintokoulutus. Lisäksi osallistuin Kuntaliiton järjestämään Sote-tulevaisuuspäivä -webinaariin. Taustamateriaaliakin on toimitettu kiitettävästi perehtymistä varten. Se onkin tarpeellista, koska jo heti ensimmäisessä kokouksessa 8.3.2022 on tulossa isoja asioita päätettäväksi. 

Tilaisuuksissa minua ilahdutti erityisesti se, että hyvinvointialueen valmistelun esittelyissä toistui termi ”Turvallinen siirtymä”, joka valtakunnallisestikin näkyy eri yhteyksissä sote-uudistuksesta puhuttaessa. Erityisesti henkilöstön siirtymisen kohdalla tavoite on ensiarvoisen tärkeä. Onhan kyseessä historiallisen suuri muutos. Itse toivoisin, että muutos olisi yksittäisen työntekijän kannalta mahdollisimman pieni. Positiiviset muutokset olisivat toki tervetulleita. 

Onnistuaksemme turvallisen siirtymän tavoitteessa henkilöstön kannalta, tulee työntekijät pitää avoimesti ajan tasalla valmistelusta sekä osallistaa niin paljon kuin mahdollista. Toivon, että siirtymän jälkeenkin samat periaatteet näkyvät Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, sillä ne lisäävät työhyvinvointia ja henkilöstön sitoutumista. On myös muistettava, että organisaatio on uusi ja kehittyvä virallisen siirtymäajan jälkeen, joten tietoista työtä henkilöstön hyväksi pitää jatkaa siirtymisen jälkeenkin. 

Viikon aikana vilahteli myös puhetta rohkeasta uudistumisesta. Kannatan tätä täysin, mutta tokikaan en millä tahansa ehdoilla. Mielestäni sote-uudistus on parhaimmillaan mahdollisuus tehdä asioita paremmin ja tietenkin sen tulee olla tavoitteena. Muutoin uudistus on turha. Tehdäksemme asioita paremmin, on selvää, että rohkeuttakin vaaditaan. Ihan kaikessa ei tarvitse jäädä kiinni tuttuun ja turvalliseen, jos rohkeilla keinoilla päästään parempaan.  

Kannatan edelleen myös sitä, mistä kirjoitin Vantaan Sanomissa 12.1.2022 (https://www.sdpvantaakerava.fi/soile-eriksson-hyvinvointialue-tulee-rakentaa-vahvuuksille/). Kummankin kaupungin hyvin toimivat käytänteet tulisi kartoittaa ja niistä pitää kiinni. Hyvinvointialue tulee rakentaa vahvuuksien varaan. Mikä ei toimi, sitä on turha jatkaa. Tällöin tarvitaan rohkeutta tarkastella asioita ulkopuolelta irti vanhojen rakenteiden kahleista. 

Hyvinvointialueisiin siirtymisen aikataulu on todella tiukka valmisteltavien asioiden määrään nähden. Toivotan jaksamista valmistelijoille sekä kiitän jo tässä vaiheessa kaikesta perehdytyksestä. Tästä on hyvä jatkaa. Koulutus jatkuu ensi viikolla enkä malta odottaa, että pääsemme syventymään lisää valmistelun syövereihin. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: