Kaikille kaveri

Tänään on julistettu valtakunnallinen koulurauha jo 32. kerran. Tänä vuonna julistus tehtiin Joensuusta. Vuoden teemaksi ovat Joensuun oppilaat valinneet ”kaikille kaveri”. Teema on mitä parhain. Jokainen lapsi tarvitsee kaverin. Kun on koulussa edes se yksi, jonka kanssa leikkiä, viettää aikaa ja jonka puoleen kääntyä, on kouluun tulo ja koulussaolo helpompaa ja mieluisampaa. Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan yksin, vaan jokaisen oppilaan tulisi tuntea olevansa osa ryhmäänsä ja kouluyhteisöä.  Mitä paremmin oppilas kiinnittyy kouluun, sitä todennäköisemmin hän pysyy mukana koulunkäynnissä.

Koulurauhan julistus ei ole vain yksi irrallinen tapahtuma, vaan se on osa laajempaa koulurauhaohjelmaa, jossa mukana ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Opetushallitus, Poliisihallitus, Folkhälsan ja Suomen vanhempainliitto. Ohjelman tavoitteena on hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen kouluyhteisöissä. Käytännössä tarkoitus on ehkäistä kiusaamista sekä edistää hyvää ilmapiiriä ja yhteisöllisyyttä kouluissa. Koronavuosien jälkeen yhteisöllisyys ja sen rakentaminen on varmasti yksi keskeisistä lukuvuoden teemoista monissa kouluissa. Yhteistä tekemistä ja yhteisiä kokoontumisia on kaivattu. Hyvä esimerkki tästä on se, kuinka keväällä useampikin opettaja hehkutti sitä, miten mahtavaa on pitää kevätjuhlat perinteiseen malliin.

Työtä koulurauhan, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja yhteisöllisyyden eteen tulee tehdä koko lukuvuoden ajan. Miten se sitten tehdään muuten kuin järjestämällä yhteisöllistä tekemistä? Ainakin huolehtimalla siitä, että oppimisympäristö on niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti kuin pedagogisesti turvallinen. Toisin sanoen koulurakennus on terveellinen ja turvallinen, oppilas tuntee olevansa turvassa, oppilas tuntee tulevansa kohdatuksi ja kuulluksi, yhteisö ympärillä on turvallinen ja oppilas tuntee kuuluvansa joukkoon, oppilas kokee osaavansa ja pystyvänsä.

Aikuisten tehtävä on huolehtia edellä mainittujen seikkojen toteutumisesta jokaikinen koulupäivä, mutta oppilailla yleensä on hyviä ideoita näiden asioiden konkreettisiksi edistämiskeinoiksi. Tärkeää onkin osallistaa lapset ja nuoret kouluarkensa kehittämiseen. On myös helpompi sitoutua yhteisiin sääntöihin, tapoihin ja toimintamalleihin, kun on voinut itse niihin vaikuttaa.

Koulurauhaa jokaiselle oppilaalle ja opettajalle! Toivottavasti tämä olisi se lukuvuosi, jolloin joensuulaiskoululaisten tavoite ”kaikille kaveri” toteutuu. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: