Kotiseuturakkautta 

Koivukylän kerrostaloalue täyttää 50 vuotta. Se sijaitsee virallisesti Havukosken kaupunginosassa ja on nykyisessä kaupunkirakenteessa osa Koivukylän suuraluetta Koillis-Vantaalla pääradan varressa. Alueen ehkä tunnetuimpina maamerkkeinä toimivat mäen päälle rakennetut 12-kerroksiset elementtikerrostalot. Alueella on myös kauniita ulkoilumaastoja, joenrantaa ja kulttuurihistoriallista peltomaisemaa. 

Vanhempani muuttivat Havukoskelle vuonna 1975 vastavalmistuneen talon ylimpään kerrokseen. Heihin vetosi uusi asuinalue hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingistä. Myös alueen vehreys teki vaikutuksen. Vanhempieni tapaan alue houkutteli monia muitakin nuoria pareja ja perheitä.  

Synnyin Havukoskella 1982 ja asuin siellä ensimmäisen puolikkaan tähänastisesta elämästäni. Kun nyt pohdin lapsuuttani ja nuoruuttani havukoskelaisena, päällimmäisenä tulee mieleen Koivukylän kirjasto ja laululavan kenttä. Niissä kummassakin vietin paljon aikaa. Tuolloin kirjasto sijaitsi vielä ostarilla nykyisen asukastilan paikalla. Kävin siellä koululaisena viikoittain lainaamassa kirjoja ja lukiolaisena tutkimassa netin syövereitä. Muistan myös useamman yhteistyöprojektin koulun ja kirjaston välillä. Eräästä sellaisesta on vielä jäljellä todistusaineistoakin nykyisen asukastilan ikkunoissa. Nähdessäni keväällä lähes 30 vuotta sitten maalatut lasitaideteokset edelleen roikkumassa ikkunoissa iski todellinen nostalgiapuuska. Toivottavasti ne säilyvät paikoillaan yhtä kauan kuin rakennuskin. 

Laululavan kenttä oli lasten ja nuorten suosima luistelupaikka talvisin. Siellä itsekin pyörin illat kavereiden kanssa tai välillä yksinkin. Nimi ei liene ollut virallinen, mutta kuvasi paikkaa hyvin, koska puinen esiintymislava, jossa vaihdettiin luistimet jalkaan, nökötti kentän kulmassa. Muistikuvissani lava oli valtavan kokoinen, mutta totuus lienee toinen. Mittasuhteet tuntuvat muuttavan muotoaan ihmisen kasvaessa. Nykyisin tuo samainen kenttä tunnetaan Rautkallion leikkipaikkana. Kaupunki on kunnostanut siihen nykyaikaisen leikkipuiston, jossa kesäisin järjestetään puistoruokailua ja aktiviteetteja lapsille. Luistelutilaakin onneksi järjestyy viereiseltä kentältä. 

Havukoskella kuten monissa muissakin 1970-luvulla rakennetuissa lähiöissä on tapahtunut väestörakenteessa suuria muutoksia. Muutokset ovat heijastuneet myös palveluihin. Ensimmäinen opinahjoni Tarhapuiston koulu on jo yli kymmenen vuotta sitten lakkautettu ja rakennus pistetty maan tasalle. Tilalle on noussut uusia kerrostaloja, mikä sinänsä tuo piristystä alueelle. Koululle ei enää ollut tarvetta, mutta sen sijaan ikääntyneiden palveluille on. Kaupunki rakennutti Havukoskelle Koivukylän vanhustenkeskuksen samoihin aikoihin, kun Tarhapuiston koulu lakkautettiin. 

Sain olla aikoinaan useamman vuoden mukana Koivukylän aluetoimikunnassa, jossa saimme kommentoida ja edistää alueen kehittämisprojekteja, myöntää avustusta paikallisille toimijoille ja tapahtumille. Läheskään kaikki kehittämissuunnitelmat eivät toteutuneet. Lisäksi Koivukylän suuralueen toteutuneista hankkeista suurin osa on kohdistunut pääradan länsipuolelle itäpuolen (Havukoski) jäädessä jalkoihin. 

Miltä näyttää Havukosken tulevaisuus? Aivan Havukosken tuntumaan Asolaan rakentuu lähivuosina Vantaan suurin uimahalli, jonka on tarkoitus olla osa vaiheittain rakentuvaa Elmon urheilupuistoa. Uimahalli ja urheilupuisto palvelevat näppärästi havukoskelaisia ja toivottavasti vaikuttavat positiivisesti alueen houkuttelevuuteen. Toisaalta alueen kiinnostavuutta saattaa syödä se, että Havukosken puolen asuntokanta on vanhempaa eikä uusia taloja ole tulossa.  

Pääkaupunkiseutu on pullollaan Havukosken kaltaisia lähiöitä, joiden ei saa antaa uinahtaa ja rapistua. Päinvastoin. Niiden viihtyvyydestä, turvallisuudesta, elinvoimaisuudesta ja houkuttelevuudesta tulee huolehtia. Viime vuosina joitakin konkreettisia tekoja on jo tehty. Kaupunki on mm. toteuttanut osallistavan budjetoinnin, jossa asukkaat saivat asukasviihtyvyyden lisäämiseksi antaa ehdotuksia, joista valittiin äänestämällä toteutettavat kohteet. Alueelle on lisätty taidetta rakennusten ulkopintoihin, mikä elävöittää lähiötä. Lisäksi Havukoskella toimii palkittu Koivukylän kohtaamispaikka, jossa lapsiperheet voivat osallistua ohjattuun toimintaan sekä saada tukea ja neuvoa erilaisiin elämäntilanteisiin.  

En todennäköisesti ole itse näkemässä, miltä Havukoski näyttää seuraavan 50 vuoden kuluttua, mutta toivon, että lapseni voivat olla tyytyväisiä siihen, mitä on saatu aikaiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: