Puututaan jengiytymisen juurisyihin

Ruotsi on saanut uuden hallituksen. Se aikoo jatkaa edellisen hallituksen aloittamaa rangaistusten kiristämistä. Huoli on kuitenkin se, onko uudella hallituspohjalla halua puuttua jengiytymisen juurisyihin ja jengien uusien rekrytointien estämiseen. Varmaa on, että Ruotsin Sosialidemokraatit tulevat tästä pitämään ääntä oppositiossa.

Pääsin syyskuussa osallistumaan Ruotsin Sosialidemokraattien kampanjointiin vaalien viimeisinä päivinä. Heti alkureissusta kävi selväksi, että rikollisuus ja jengiytyminen on yksi keskeisimmistä puheenaiheista niin mediassa kuin kasvokkain äänestäjien kanssa vaalikentillä. Onhan jengien määrä ja ampumisissa kuolleiden määrä kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana Ruotsissa.

Matkan ohjelmaan kuului reissu pahamaineiseen Rinkebyhyn kuulemaan silloisen pääministerin Magdalena Anderssonia puhetta. Hän korosti puheessaan sitä, kuinka tärkeää on torjua alueiden eriytymistä ja rasismia. Yhtenä merkittävänä keinona eriytymisen estämiseksi nousi esiin koulutus ja yhdenvertaisten kouluttautumismahdollisuuksien varmistaminen. Andersson nosti puheessaan tavoitteeksi sen, että jokaisella tulisi olla toisen asteen tutkinto. Tässä asiassa ollaan Suomessa jo pidemmällä laajentuneen oppivelvollisuuden myötä. Sen tarkoitus on nimenomaan varmistaa mahdollisimman monelle peruskoulun jälkeinen tutkinto, mikä puolestaan tutkitusti vähentää syrjäytymisriskiä.

Koulutukseen panostaminen nousi Ruotsin Sosialidemokraateilla keskeiseksi vaaliteemaksi myös siksi, että koulujärjestelmässä on ilmennyt haasteita. Nykyinen järjestelmä mahdollistaa sen, että julkisilla varoilla rahoitetut yksityiskoulut tekevät voittoa omistajilleen. Ongelmallista on se, että jos julkinen koulu tarvitsee lisärahoitusta ja saa sitä, tulee myös yksityiskouluille antaa sama rahoitus. Närää (oikeutetusti) herättää se, että yksityiskouluja on myyty ulkomaisille pääomasijoittajille. Kukapa haluaisi, että verovarat valuvat ulkomaille pääomasijoittajien tileille??!

Jengiytyminen, rikollisuus ja nuorten huumeiden käyttö on viimeaikoina ollut otsikoissa Suomessakin. Eikä suotta. Yhteiskunnassamme on ongelmia, joiden ei saa antaa levähtää käsiin kuten Ruotsissa. Jengi voi antaa merkityksellisyyden kokemusta ja paikata puuttuvaa tunnetta kuulumisesta johonkin. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden tarpeisiin vastataan: tuetaan lasten ja nuorten osallisuutta ja kouluun kiinnittymistä, tukea ja apua saa helposti ja nopeasti niin koulussa kuin sen ulkopuolellakin, jokaiselle löytyy sopivaa ajanvietetettä, perheiden erilaisiin elämäntilanteisiin on tarjolla tukikeinoja, kouluttautumiseen ja työllistymiseen panostetaan, asuinalueiden eriytymistä ennaltaehkäistään kaikilla toimialoilla. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: