Lähikoulusta se paras koulu

Koulushoppailuilmiö kertoo siitä, että peruskoulujen ei luoteta olevan tasalaatuisia keskenään. Se on surullista. Onhan peruskoulujärjestelmämme hienous perustunut nimenomaan tasalaatuisuuteen. 

Suomessa peruskoulujen ei ole tarvinnut kilpailla keskenään eikä tarvitsisi vieläkään. Kuitenkin tähän suuntaan ainakin julkisuudessa keskustelua on haluttu viedä. Se on vaarallista. On koko yhteiskuntamme etu, että kouluja ei jaeta hyviin ja huonoihin.  Tietenkin on samalla huolehdittava siitä, että jokaisessa koulussa on edellytykset hoitaa tehtävänsä laadukkaasti.

Työskennellessäni Arabiemiraateissa koulutusvientihankkeessa näin hyvin erilaista koulumaailmaa. Yksityiskoulut kilpailivat oppilaista samalla sulkien ovia erityistä tukea tarvitsevilta lapsilta ja nuorilta. Omaan ajatusmaailmaani ei sovi se, että oppilaita valikoidaan.

Kaikkein tärkeintä yksityiskouluille oli menestyä kouluarvioinneissa, jotta koulun saama arvosana houkuttelisi vanhempia laittamaan lapsensa juuri kyseiseen kouluun.  Toisaalta myös jotkut koulut kamppailivat sen kanssa, että oli saatava hyväksytty arvosana, jottei koulua suljettaisi. Se jos mikä kertoi siitä, kuinka valtavat erot koulujen toiminnan välillä on (kouluarviointien kriteeristö onkin sitten jo aivan oma tarinansa).

Kävin syyskuussa tutustumassa Ruotsin Sosialidemokraattien vaalityöhön juuri parlamenttivaalien alla. Koulutukseen panostaminen oli yksi Ruotsin demareiden keskeinen vaaliteema. Nykyisessä koulujärjestelmässä on ilmennyt paljonkin haasteita. Jako julkisiin ja yksityisiin kouluihin on voimistanut koulushoppailua. Osa lapsista saattaa jonottaa tiettyä koulupaikkaa jo vuosia ennen koulupolun alkua. Usein he ovat hyvätuloisista perheistä, vaikka koulutus on ilmaista myös yksityiskoulussa.

Ruotsin koulutusjärjestelmä mahdollistaa sen, että julkisilla varoilla rahoitetut yksityiskoulut tekevät voittoa omistajilleen. Ongelmallista on se, että jos julkinen koulu tarvitsee lisärahoitusta ja saa sitä, tulee myös yksityiskouluille antaa sama rahoitus. Närää (oikeutetusti) herättää se, että yksityiskouluja on myyty ulkomaisille pääomasijoittajille. Ne tekevät voittoa ruotsalaisten verovaroilla. 

Koulutusta ei voi avata kilpailulle eikä shoppailulle saisi olla tarvetta. Julkista koulutusta ja sen toimintaedellytyksiä pitää vahvistaa, jotta jatkossa jokainen voi luottaa siihen, että lähikoulu on lapselle se paras koulu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: